top of page
  • AVMI ČR

Provětrávané fasády: estetické zateplení, které pro stavbu „dýchá“

Provětrávané fasády představují moderní, efektivní a velmi estetický způsob zateplení budov, který umožňuje odvětrávat ze stavby vlhkost. Proto se začínají stále častěji objevovat na novostavbách i rekonstruovaných budovách. Fasády označované jako provětrávané či větrané mají stejné tepelněizolační vlastnosti jako nejčastěji využívané takzvané kontaktní ETICS fasády.

Kromě toho mají provětrávané fasády navíc i několik dalších výhod, které mohou být při výběru rozhodující. Například zabraňují průniku hluku zvenčí a umožňují stavbě přirozeně odvádět vlhkost ze zdiva. Jako izolant se používá nehořlavá minerální vata, která nedovolí požáru šířit se dutinou komínkovým efektem po fasádě rychle nahoru. Provětrávané fasády lze navíc snadno demontovat, části opravit či nahradit. Tyto vlastnosti představují klíčovou výhodu zejména při rekonstrukci starších budov.


Nosná konstrukce provětrávané fasády umožní budovu obložit i těžšími materiály, například dřevem, kovy nebo keramikou. Protože se jedná o bezkontaktní systém, mezerou mezi obkladem a izolantem proudí vzduch.
Nosná konstrukce provětrávané fasády umožňuje budovu obložit i těžšími materiály, například dřevem, kovy nebo keramikou. Protože se jedná o bezkontaktní systém, mezerou mezi obkladem a izolantem neustále proudí vzduch.

Jak provětrávané fasády fungují: odvádějí vlhkost a lépe vypadají


Odvětrané fasádní systémy jsou moderním systémem zateplení, který nejen že dům zateplí, ale také z něj efektivně odvádí vlhkost a chrání ho proti povětrnostním vlivům.


Významným bonusem je estetická variabilita: vnější fasádu (obklad) mohou tvořit různé materiály od dřeva a různých kovů až po keramické obklady či třeba břidlice. Umožňuje to speciální konstrukční systém provětrávaných fasád, který je tvořen nosnou konstrukcí, na níž je zavěšena vnější fasáda. Tímto způsobem je možné fasádu obložit i těžšími materiály, které by běžný kontaktní ETICS systém neunesl.


Odvětrání zajišťuje bezkontaktní aplikace izolantu, nejčastěji minerální vaty (viz obrázek). Bezkontaktní instalace izolantu znamená, že mezi izolantem a fasádou je vzduchová mezera, která umožňuje díky komínovému efektu neustálé provětrávání a odvádění vlhkosti ze zdiva.


Provětrávaná fasáda je konstrukčně odlišnou alternativu k fasádnímu systému ETICS, který jakožto kontaktní systém zateplení naopak kompletně eliminuje vzduchové mezery mezi tepelnou izolací a zdivem. Systém ETICS se používá hlavně u novostaveb, kde není problém s vlhkostí zdiva, či v případě, kdy investor nemá atypické požadavky na vnější obložení budovy.


VÝHODY: „Provětrávané fasády a zateplení s minerální vatou poskytují mnoho výhod, například vysokou energetickou účinnost, lepší akustické vlastnosti, odolnost vůči vlhkosti a plísním, a poskytují širokou škálu možností pro individuální design. Provětrávané fasády jsou ideální pro novostavby i rekonstrukce, nabízejí dlouhodobé řešení pro moderní, efektivní a esteticky přitažlivé bydlení,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Provětrávané fasády proto zvolí v případě novostaveb investor, který chce mít variabilní či jinak výjimečnou vnější fasádu, například obloženou dřevem nebo jiným dekorativním materiálem. Díky závěsné konstrukci lze aplikovat i těžší materiály, které by běžný kontaktní systém ETICS neunesl.


Větrané fasády jsou vhodné i pro rekonstrukce starších domů kvůli průběžnému odvádění zbytkové vlhkosti. Pokud má ale dům chronický problém s vlhkostí, tak větraná fasáda tento problém obvykle nevyřeší. V takovém případě je třeba odstranit zdroj vlhkosti například pomocí dodatečné hydroizolace.


V podstatě jedinou nevýhodou provětrávaných fasád je jejich vyšší cena v důsledku instalace nosné konstrukce a využití obvykle dražších materiálů pro obložení fasády. Cena je ale kompenzována vyšší estetickou a užitkovou hodnotou stavby.


Řez provětrávanou fasádou


Řez provětrávanou fasádou s vloženou minerální vatou.
Řez provětrávanou fasádou s vloženou minerální vatou.
  1. Vnější obklad fasády: Tato vrstva dodává fasádě vzhled a může být vyrobena z materiálů jako dřevo, kámen, plech nebo další moderní materiály. Výběr závisí na tom, jak chceme, aby fasáda vypadala a jaké má splňovat funkce.

  2. Nosná konstrukce a ventilační mezera: Nosná konstrukce je základ fasády a může být dřevěná, kovová nebo plastová. U dřeva je potřeba ochrana proti vlhkosti. Ventilační mezera mezi izolací a vnějším obkladem průběžně odvádí vlhkost a zajišťuje cirkulaci vzduchu.

  3. Tepelná izolace a difuzní fólie: Tepelná izolace, nejčastěji minerální vlna, výborně tepelně a zvukově izoluje dům. Difuzní fólie, používaná podle typu obkladu, chrání izolaci před vlhkostí zvenčí.

  4. Nosné zdivo: Může být z jakéhokoli materiálu. V případě starého zdiva dochází k přirozenému odvádění vlhkosti ze stavby.

  5. Vnitřní povrchová úprava stěny: vnitřní omítka stěn, která může zahrnovat malbu nebo jiný povrchový materiál pro ochranu a estetický vzhled.


Proč je pro větrané fasády důležitá minerální izolace


Zateplení rekonstruovaného domu z minerální izolace
Provětrávaná fasáda a zateplení z minerální vaty je ideální kombinace, která umožní domu dýchat: zbavit se nadbytečné vlhkosti.

Minerální vlna je nepostradatelným prvkem provětrávaných fasád, přičemž její role v systému je víceúrovňová.


Minerální vata se vyznačuje vysokou difuzní otevřeností, lidově řečeno dýchá, což umožňuje efektivní a přirozenou výměnu vlhkosti mezi interiérem a exteriérem budovy.


Jedná se zároveň o výborný tepelný izolant, který v zimních měsících udržuje teplo uvnitř budovy a v letních naopak brání prostupu tepla zvenčí, takže se stavba v tuzemských podmínkách může obejít bez klimatizace.


Dalším benefitem minerální vlny jsou její výborné akustické vlastnosti, tedy její schopnost zabránit průniku hluku zvenčí.


Nehořlavost minerální vaty je významným benefitem, který výrazně zvyšuje požární bezpečnost celého objektu. Minerální izolace je navíc odolná vůči stárnutí a má dlouhou životnost, což činí provětrávané fasády dlouhodobě udržitelným řešením.


Estetické a ekologické výhody provětrávaných fasád


Provětrávaná fasáda umožňuje obložit dům různými materiály.
Provětrávaná fasáda umožňuje obložit dům různými materiály, které zvyšují estetickou hodnotu domu.

Provětrávané fasády přinášejí jak praktické, tak estetické a ekologické výhody, což je důvodem jejich rostoucí popularity v moderním stavebnictví.


Z hlediska designu umožňují provětrávané fasády vytvořit jedinečný vzhled budov díky široké škále materiálů, jako jsou dřevo, kámen, plech, nebo moderní kompozitní materiály.


„Větrané fasády umožní vytvořit čisté a moderní linie, které lze snadno integrovat s dalšími architektonickými prvky budovy, jako jsou okna, dveře nebo balkony. Díky své flexibilitě je možné je přizpůsobit i kulturním a lokálním stavebním předpisům a estetickým preferencím,“ vysvětluje popularitu provětrávaných fasád architektka Marcela Kubů.

Větrané fasády umožní vytvořit čisté a moderní linie, které lze snadno integrovat s dalšími architektonickými prvky budovy
Větrané fasády umožní vytvořit čisté a moderní linie, které lze snadno integrovat s dalšími architektonickými prvky budovy.

Z ekologického hlediska tyto fasády zvyšují energetickou účinnost budovy, tedy schopnost udržet teplo, a tím snižují spotřebu energie na vytápění a chlazení. Tím významně přispívají ke snížení emisí skleníkových plynů.


Dále podporují použití udržitelných a recyklovatelných materiálů, čímž snižují ekologickou stopu. Dřevěná fasáda v kombinaci s minerální vatou, která se vyrábí z čediče a recyklovaného skla, je příkladem velmi ekologicky šetrného přístupu k zateplení budovy.


Ventilační systém v provětrávaných fasádách navíc zlepšuje kvalitu vzduchu uvnitř budovy a pomáhá zabraňovat vzniku takzvaných tepelných ostrovů v městských oblastech. Pokud navíc stavba disponuje zelenou střechou, pozitivní vliv na okolí se tím multiplikuje.


Dotace na větrávané fasády: ideální pro rekonstrukce starých budov


Přes neizolované obvodové stěny rodinných domů může unikat 25 až 40 procent tepla, což výrazně zvyšuje náklady na vytápění a chlazení. Pokud tedy hodláte rekonstruovat starší nezateplený rodinný dům, zvažte aplikaci provětrávané fasády v kombinaci s izolantem z minerální vlny. Toto řešení je tzv. environmentálně šetrné a lze žádat o bonus ve výši až 30 000 Kč.


„Dotace z programu Nová zelená úsporám se týkají i provětrávaných fasád. Dotace mohou pokrýt až 50 procent nákladů na zateplení, s maximální částkou až 950 000 Kč. Díky těmto dotacím se investice do izolace může majitelům domů vrátit v horizontu deseti let, což činí zateplení nejen ekologicky, ale i ekonomicky atraktivní volbou,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů.

Další informace, praktické rady a doporučení, jak zateplení správně provést a splnit podmínky pro získání dotací, lze najít na webových stránkách programu Nová zelená úsporám.

99 zobrazení
bottom of page