top of page
  • AVMI ČR

Cena za realizaci zelené střechy příjemně překvapí

Cena za vybudování zelené střechy nemusí být nikterak vysoká. Pokud se počítá se zelenou střechou již v rámci projektu novostavby, náklady na vybudování mohou být jen o něco málo vyšší než při použití klasických krytin, například střešních tašek. V kombinaci s dobrým zateplením budovy a kvalitním větráním navíc může snížit náklady na vytápění a chlazení budovy.




Extenzivní zelená střecha je cenově srovnatelná s klasickou střechou


Vybudování zelené střechy může být srovnatelné s cenou klasické střechy. Cena se odvíjí od vybrané technologie. Nejlevnější jsou takzvané extenzivní zelené střechy, které jsou konstrukčně jednoduché. Lze je vybudovat na plochých i šikmých střechách. Náklady na provoz a údržbu extenzivní zelené střechy jsou minimální.


Pokud se počítá se zelenou střechou již v rámci projektu novostavby, náklady na vybudování mohou být jen o něco málo vyšší než při použití klasických krytin, například střešních tašek.

K vybudování levné a přesto kvalitní extenzivní zelené střechy lze využít speciální nasákavou minerální vlnu. Ta se používá jako částečná náhrada substrátu. Jedná se o hydrofilní, tedy vodu podporující materiál, ze kterého rostliny čerpají vláhu a ukládají si do něj živiny. Přebytečnou vodu odvádí pryč, aby nedocházelo k zahnívání kořenového systému. Vody je tak na střeše tak akorát a rostlinám se v nich daří.


Intenzivní zelené střechy jsou nákladnější, ale slouží pak jako zahrada


Dražší jsou takzvané intenzivní zelené střechy, které jsou srovnatelné s klasickými zahradami a potřebují tedy i větší péči, včetně zalévání. Takové střechy je ale možné užívat i k pobytu, podobně jako klasické zahrady.


Dražší jsou takzvané intenzivní zelené střechO extenzivní zelené střechy je třeba pečovat více, ale lze je pak užívat i k pobytu, podobně jako klasické zahrady.
Extenzivní zelená střecha na administrativní budově slouží k relaxaci

Finančně se vyplatí zelené střechy z dlouhodobého pohledu tím, že mohou úspěšně nahradit klimatizaci, protože zamezí přehřívání podkrovních prostor. To platí zejména i intenzivních zelených střech.


Zelené střechy totiž vytvářejí příjemné mikroklima a to zejména v horkých letních měsících. Při správném větrání může být rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou až 10 stupňů Celsia.

Údržba zelených střech není náročná


Náklady na provoz a údržbu zelené střechy jsou minimální. V případě nenáročných extenzivních střech je třeba při extrémních dlouhotrvajících vedrech některé typy vegetace občas zavlažit a občasně provést jednorázové hnojení. Některé rostliny, třeba netřesky, není nutné zavlažovat vůbec.


Některé rostliny, třeba netřesky, není nutné zavlažovat vůbec.
Náklady na údržbu zelené střechy jsou nízké

V případě pobytových intenzivních zelených střech je údržba obdobná jako u klasických zahrad. Je třeba udržovat, zavlažovat a přihnojovat zeleň v závislosti na druhové skladbě.


Zelené střechy lze úspěšně kombinovat i s fotovoltaikou


Pokud chce mít investor kromě zeleně i fotovoltaické panely, může to být pro něj výhodné. Zelené střechy okolí ochlazují, což zvyšuje účinnost fotovoltaických panelů. Voda odpařující se ze zelené střechy tuto teplotu odnímá a tím zvyšuje účinnost panelů.


bottom of page