top of page
  • AVMI ČR

Zvýhodněné úvěry na kompletní rekonstrukci domu startují, pomoci mohou pěti tisícům domácností

Zvýhodněné úvěry budou banky a stavební spořitelny nabízet od začátku března 2024 všem klientům, kteří získali nebo získají dotaci z programu Oprav dům po babičce.

Ten je zaměřený na kompletní zateplení rodinných domů, které lze dále doplnit například výměnou zdroje tepla, instalací fotovoltaiky nebo využitím dešťové vody či realizaci zelené střechy.

„Kompletním zateplením domu se dá uspořit až 60 % nákladů na vytápění, ročně klidně několik desítek tisíc korun. Splátku zvýhodněného úvěru tak bude možné v mnoha případech uhradit z těchto uspořených peněz," vysvětluje Marcela Kubů, výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální izolace.

Video: Kolik se dá ušetřit kompletním zateplením sto let starého domu?



 

V čem se budou zvýhodněné úvěry od stavebních spořitelen lišit?

  • výše úvěru až do dvojnásobku poskytnuté dotace (příklad: domácnost získá dotaci 1 milion korun + 2 miliony korun zvýhodněný úvěr)

  • dlouhodobá splatnost (až 20 let)

  • garantovaný nízký úrok po celou dobu splatnosti s max. polovinou úrokové sazby pro úvěry na bydlení (pro rok 2024 byla maximální výše RPSN (roční procentní sazba nákladů) zastropována na 3,5 %)

  • fixace úroku minimálně na pět let

  • bez nutnosti zástavy nemovitosti

 

„Velkou výhodou pro zájemce o dotaci je také to, že stavební spořitelny budou klientům pomáhat s administrativou žádosti a stanou se tak robustní konzultační sítí," doplňuje Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace

Na výhodné úvěry je vyčleněná celková částka 15 miliard korun: 5 miliard korun dotace a 10 miliard korun od stavebních spořitelen na zvýhodněné úvěry.


Dosud o zálohovou dotaci (vyplacenou předem před zahájením rekonstrukce) z programu Oprav dům po babičce požádalo 1 232 domácností. Nově alokovaná částka by mohla pomoci dalším pěti tisícům domácností.


Podle iniciativy Zateplujeme Česko 75 % rodinných domů postavených před rokem 1980 jsou jen částečně zateplené anebo nejsou zateplené vůbec.

„Jedná se o 955 tisíc rodinných domů z celkového počtu 1,7 milionů těch obydlených. Zdravé roční tempo renovace je 3 %, což znamená renovovat přes třicet tisíc rodinných domů ročně," vypočítává Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

84 zobrazení
bottom of page