top of page
  • AVMI ČR

Jaké zateplení lze realizovat v zimě a jaké raději odložte na jaro

Přemýšlíte o zateplení svého domu a chtěli byste začít co nejdříve, aby vám už dále teplo zbytečně neutíkalo z domu? Poradíme vám, které konstrukce lze zateplit hned - bez ohledu na počasí, a u kterých je riziko, že nízká teplota anebo vysoká vlhkost vzduchu může celé zateplení znehodnotit.

V únoru a březnu jsou teploty často pod nulou, a to nejen v noci ale také přes den. Pokud máte i přesto chuť a čas se už nyní vrhnout do zateplení domu, zvažte čím začít. Některé konstrukce se dají zateplit bez ohledu na počasí, některé jsou vyloženě závislé na teplotě i vlhkosti vzduchu.


Šikmé střechy a podlahy půdy

Vhodnými konstrukce pro zateplení i teď v zimě jsou jednoznačně šikmé střechy zevnitř (zateplení se realizuje mezi krokve a pod krokve) a podlahy půdy. Nezateplenou střechou utíká až 25 % tepla, přitom se jedná o poměrně jednoduchý způsob zateplení.

Pozor však na výběr vhodného izolačního materiálu. Jen s některými je možné pracovat i v zimě. Bez obav můžete použít minerální vatu - skelnou nebo kamennou, která lze do střechy aplikovat bez ohledu na teplotu i vlhkost vzduchu. Populární jsou i foukané minerální izolace, díky kterým lze zvládnout zateplení během jednoho dne.

Naopak nevhodné mohou být stříkané PUR pěny, jejichž výsledné vlastnosti ovlivňuje vnější prostředí. Teplota podkladu, na který se má pěna použít, musí být podle normy nejméně plus 5 °C. Porézní povrchy jako je například dřevo nesmí obsahovat vlhkost větší než 20 %, což především u novostaveb může být problematické.  Běžné stavební řezivo jako jsou trámy, krokve, prkna, se obvykle dodávají tzv. čerstvě pořezané, tj. s vlhkostí mezi 40 a 50 % a trvá několik měsíců, než se přirozeně vysuší na 20 %.




Zateplení stropů suterénu, garáže či sklepů

Stropy sklepů, garáží a suterénu domu jsou vhodné konstrukce pro zateplení v zimních měsících. Teploty v těchto prostorech obvykle neklesají pod 5 ºC, a tak lepidla, která se používají na izolace, se mohou bez problémů zpracovat a použít. I při zateplení stropů suterénů, garáže či sklepů dávejte pozor na výběr vhodného izolantu.

Pro stropní konstrukce je obzvláště důležité používat nehořlavé materiály, jako jsou například desky nebo speciální lamely z minerální izolace. Ty v případě požáru nevyvíjí kouř ani toxické spaliny a brání šíření požáru. Minerální izolace odolává teplotám až do 1000 °C, takže se při požáru netaví a nestéká, což je zásadní pro bezpečnou evakuaci a zamezení rozšíření požáru.




Zateplení venkovních stěn

Zateplení venkovní stěny kontaktním způsobem (ETICS) raději odložte na jaro, až budou teploty vzduchu přes den i v noci nad °5 C. Tuto teplotu by měl mít také povrch stěny, na kterou se izolace lepí. V případě podcenění hrozí, že fasáda nebude vypadat hezky, objeví se fleky, praskliny, boule, nerovnosti, v horším případě nemusí držet.

Pokud budete potřebovat zateplení vnějších stěn urychlit, můžete použít speciální produkty – především lepidla, se kterými se dá pracovat i při nižších teplotách. Nebo lze stěny zateplit bez mokrých procesů pomocí tzv. provětrávané fasády, které nejsou limitovány venkovními teplotami.



bottom of page