top of page
  • AVMI ČR

Jak zateplit šikmou střechu a podkroví, a jaký izolant vybrat

Plánujete zateplit šikmou střechu v podkroví? Pak se musíte rozhodnout, jestli střechu zaizolovat nad krokvemi nebo mezi a pod krokvemi. S tím souvisí i volba vhodného izolačního materiálu. Zvolit minerální vatu, stříkanou PUR pěnu anebo polystyren (EPS)? Jaký materiál vybrat se dozvíte z videa, ve kterém se věnujeme nejčastějším formám zateplení střech.



Formy zateplení šikmé střechy

Izolace nad krokvemi je ideální v případě kompletní rekonstrukci střechy, a to včetně výměny střešní krytiny. Umožní využít v maximální míře obytný prostor, protože izolace je umístěna nad trámy nesoucími střechu. Krokve tak zůstanou viditelné a mohou se tak stát ozdobou interiéru.


Jako nadkrokevní izolant se použít minerální vata dodávaná v deskách nebo rolích. Ta je nehořlavá a má výborné akustické vlastnosti: brání například průniku hluku deště či ruchu z ulice. Další možností jsou PUR či PIR panely.


Pozor, PUR či PIR panely jsou hořlavé a mají špatné akustické vlastnosti.

Izolace mezi krokve a pod krokve se vkládá se mezi dřevěnou konstrukci krovu a následně i pod krokve v jedné nebo ve dvou vrstvách. Mezi nejoblíbenější patří minerální vaty: tedy skelná anebo kamenná vlna.


Do střechy se doporučuje aplikovat minimálně 30 cm izolantu. V případě novostaveb dokonce více než 40 centimetrů. Jedině tak lze dosáhnout ideálních tepelných úspor.

PUR pěny a to ve formě stříkané izolace. PUR pěna izoluje podobně jako minerální vlna. Nenechte se ale oklamat tvrzením, že 20 cm PUR pěny izoluje stejně jako 30 cm minerální vaty. Není to pravda, srovnání obou izolantů si můžete najít v nezávislém testu.


PUR pěnu musí navíc vždy aplikovat vyškolený pracovník za pomocí speciálního zařízení. Z pěny se po zaschnutí stane pevný, tvrdý a nepružný materiál. U dřevěných krovů to je problém, protože dřevo sesychá a mění svůj tvar. Pružná minerální vlna vznikající mezery vyplní. Ztvrdlá PUR pěna nikoli, takže mohou vznikat tepelné mosty a spárami unikat teplo. Hlavní nevýhodou PUR pěn je ale jejich hořlavost a toxicita vznikajícího kouře.


V čem má minerální izolace navrch? Je nehořlavá, vyrobená z přírodních surovin, zdravotně nezávadná, prodyšná, což zabraňuje vlhnutí a tvorbě plísní.


V čem je minerální vata lepší


Obrovskou výhodou je, že minerální vata dokonale pohlcuje venkovní hluk. Laboratorní měření prokázalo, že 26 cm minerální vlny izoluje zvukově lépe než stejně tlustá PUR pěna. Minerální izolace byla v testu o 14 dB lepší. Další výhodou minerální izolace je její snadná použitelnost, což potvrzují i samotní stavitelé.


„Jednoduchá montáž je pro mě supr, nařežu si, co potřebuju, jednoduše to vycpu a dokážu to udělat i svépomocí sám,“ říká inženýr Michal Vancl ze společnosti VEXTA a.s., která patří mezi největší dodavatele dřevostaveb v Česku.

Pokud si neví rady, poraďte s nezávislým odborníkem, který navrhne nejvhodnější izolant, jeho tloušťku a ideální způsob aplikace. Detaily o skladbě šikmých střech a doporučení odborníků naleznete zde.

Isover výrobce minerální a skelné vaty
Knauf Insulation výrobce minerální a skelné vaty
Rockwool výrobce minerální a skelné vaty
Ursa výrobce minerální a skelné vaty

Asociace výrobců minerální izolace, z.s.

L 66352 vedená u Městského soudu v Praze,
zapsáno dne 9. 8. 2016
Na Strži 2102/61a, Krč, 140 00 Praha

bottom of page