top of page
  • AVMI ČR

5 tipů, jak snížit účty za energie a zpříjemnit si bydlení

Ať už plánujete stavbu domu nebo jeho rekonstrukci, vyplatí se zamyslet nad možnostmi, jak ušetřit na účtech za energie. Podstatně lze ušetřit za topení v zimních měsících, ale i za chlazení domu v létě. Navíc si můžete zlepšit i komfort bydlení, z domova si uděláte oázu klidu a pohody, kam se budete vždy rádi vracet.

1: Správná orientace domu

Významně ušetříte správnou orientací domu využitím přirozeného slunečního světla. Pokud děláte rekonstrukci a dispozice to umožňuje, celodenně obývané místnosti orientujte jižním směrem. Využijte v zimě skleníkového efektu a nechte do domu pronikat co nejvíce slunečního světla.


Stará okna nahraďte kvalitními izolačními trojskly. Zamyslete se i nad průhledností oken. Kvalitní skla odrážejí teplo z interiéru zpět do místnosti, a naopak zvenku propouštějí více denního světla i tepla.

2: Nechte si navrhnout nízkoenergetický či rovnou pasivní dům

V případě novostavby si nechte navrhnout dům ověřenou firmou, která má zkušenosti se stavbou nízkoenergetických či pasivních domů.


Podle současných zákonů musí být nové domy stavěny s téměř nulovou spotřebou energie. To od architekta vyžaduje dobrou orientaci v izolačních materiálech a nových technologiích, určených například pro ovládání větrání a rekuperaci tepla. Samozřejmě musí dobře využít i dispozici pozemku.

3: Zvolte dostatečně silnou izolaci, která „dýchá“

Vyberte si izolaci, která je účinná a zároveň prodyšná, lidově řečeno která „dýchá“. Zabráníte tak možné kondenzaci par v domě, která způsobuje vlhnutí zdiva a může následně vést ke vzniku plísní.


Praxí ověřenou a ekologickou izolací je kamenná či skelná vata. Vyrábějí se z kamene, písku a recyklovaného skla. Jsou tedy přirozeně nehořlavé a funkčně spolehlivé.

Zatímco doposud se doporučovalo aplikovat na fasádu alespoň 16 cm izolace, nyní to je v důsledku růstu cen energie až 28 cm. Dobře zateplený dům je nejlepším zajištěním na stáří a rozumnou investicí do nemovitosti.


„Dům bez izolace s obytnou plochou 150 m2 běžně spotřebuje okolo 40 MWh ročně, po zdražení energií jeho vytápění plynem stojí mezi 70 a 84 tisíci korunami za rok,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. Náklady na zateplení takového domu jsou kolem 350 000–450 000 Kč, takže návratnost investice se pohybuje v řádu několika let.

4: Vybírejte praxí ověřené a spolehlivé materiály


Na trhu se to hemží nabídkami nových stavebních materiálů, které slibují doslova zázraky. Často jsou ale jejich vlastnosti průměrné, či dokonce podprůměrné. Jejich cena však bývá v porovnání s klasickými materiály nadprůměrně vysoká.

Porovnejte tepelněizolační vlastnosti zvažovaných izolantů, a pokud jsou obdobné, srovnejte jejich nehořlavost, zvukověizolační vlastnosti a zdravotní nezávadnost. Například při srovnání minerální vaty, polystyrenu (EPS) a PUR pěn zjistíte, že izolují podobně, ale pouze minerální vata (kamenná vata či skelná vata) je naprosto nehořlavá. Proto je podle bezpečnostních předpisů povinné používat ji i ve fasádní izolaci výškových budov. Minerální vata navíc také výborně tlumí hluk z ulice.

5: Vyberte vhodné zastínění a vybudujte zelenou střechu


Již ve fázi návrhu stavby se vyplatí zvolit vhodné způsoby zastínění oken. Vnější žaluzie nebo rolety snižují spotřebu energie domu přibližně o 20–25 %, v létě odstíní až 90 % slunečních paprsků a sníží hladinu hluku až o 7 dB.

Pokud to typ střechy umožní, vyplatí se na ní vybudovat zelenou střechu. Ta dokáže účinně zabránit přehřívání podkrovních místností, navíc v okolí vytváří příjemné mikroklima.


bottom of page