top of page
  • AVMI ČR

Nejdříve zateplete, soláry se nevyplatí pořizovat ve spěchu

Nemáte zatepleno a chcete na střechu fotovoltaickou elektrárnu? Nemusí se vám to finančně vůbec vyplatit. Existuje řada důvodů, proč investice do solárních panelů již nemusí být tak výhodná jako dříve. Jedním z hlavních faktorů je pokles cen elektřiny, což znamená, že návratnost investice není již tak rychlá, jako třeba před rokem.

Nejdříve zateplete, soláry se nevyplatí pořizovat ve spěchu
Zateplit anebo solární elektrárnu an střechu?

Dříve se při pořízení solární elektrárny střechu rodinného domu počítalo s tehdy vysokou cenou elektřiny. Investice se tak alespoň na papíře jevila jako relativně rychle návratná. S poklesem cen energií se ale situace mění a jako výhodnější může být investice do jiného energetického opatření, například do zateplení, které dlouhodobě ušetří až 25 % výdajů za energie. Přeloženo do jazyka financí to znamená mít každoročně v peněžence o desítky tisíc korun více.


Dalším důležitým aspektem, proč se nemusí fotovoltaika tolik vyplácet, jsou dotace. V minulosti byly solární systémy podporovány vysokými dotacemi, což podstatně zkracovalo dobu návratnosti. Avšak s postupným snižováním těchto dotací se návratnost prodlužuje.


Navíc je třeba počítat s postupně zhoršujícím se technickým stavem fotovoltaických panelů, což se odráží ve vyšších nákladech na údržbu a opravy.


Dále je třeba zvážit i další faktory jako jsou orientace domu, stínění a přítomnost překážek, které mohou ovlivnit výkon fotovoltaického systému.


Více informací o tom, jaké další faktory je třeba před pořízením fotovoltaické elektrárny získat se dozvíte zde.


bottom of page