top of page
  • AVMI ČR

Minerální vata ochrání bytové domy před hlukem a požárem

Vata, nebo polystyren? To je otázka, kterou si klade řada stavitelů bytových domů. Stále častěji nakonec volí minerální vatu, která svými vlastnostmi předčí jiné izolanty. Zájemci o koupi bytu totiž při rozhodování dávají větší důraz na kvalitu, bezpečí a zdravotní nezávadnost použitých materiálů.




„Mnoho nově vznikajících bytových domů je zateplováno celoplošně vatou. Investoři ji vnímají jako trvalou hodnotu, kterou kupci bytů ocení. A to zejména díky její nehořlavosti a schopnosti nepropouštět hluk z ulice, čímž se liší třeba od polystyrenu,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).


Minerální vata byla zvolena i pro bytový dům Victoria Center v Praze na Žižkově. Kromě nadstandardního vybavení celého projektu se hledělo i na nízkou energetickou náročnost. Celý projekt je postaven ve velmi úsporné třídě B. Jeho zateplení realizuje renomovaná firma Elseremo.


Podle Martina Zvoníčka, odborníka na zateplovací systémy společnosti Elseremo, je hlavní výhodou vaty její nehořlavost a schopnost tlumit hluk: „V rušných lokalitách minerální vata dokáže pohltit nadměrný hluk, takže pro tyto účely považuji vatu za dobře zvolený materiál.“

Lidé preferují přírodní a ekologické materiály


Minerální vata se v bytové výstavbě stává volbou číslo jedna nejen díky nehořlavosti a schopnosti pohlcovat hluk. Vlastníci nemovitosti také oceňují její stálost, zdravotní nezávadnost a přírodní původ.


„Minerální vata se vyrábí ze skla nebo kamene, je prodyšná, přirozeně nehořlavá a odolná proti plísním či hnilobě. Proto se do ní nepřidávají žádné chemické zpomalovače hoření ani biocidy, tedy chemické látky hubící plísně,“ vysvětluje Marcela Kubů.


Minerální vata umožňuje domům dýchat


Prodyšnost vaty ocení developeři a následně i majitelé bytů, protože dobře propouští vodní páry během výstavby a následně i bydlení. Stavba tak přirozeně dýchá:


„Výhodu vidím v tom, že je to přírodní produkt, který dům neuzavře jako třeba polystyren. Vata poskytuje více výhod než polystyrenové desky,“ vysvětluje Martin Zvoníček ze společnosti Elseremo.

S minerální vatou se i dobře pracuje, byť je oproti jiným izolantům těžší. Umožňuje realizovat i náročnější architektonické prvky, ať už se jedná o římsy či jiné komplikované detaily.


„My na převážné většině zakázek pracujeme s vatou. Polystyren je sice lehčí, ale z hlediska pracnosti nevidím mezi vatou a polystyrenem velký rozdíl,“ uzavírá Martin Zvoníček.

S minerální vatou je možné zateplit i architektonicky náročné stavby. Při kontaktním zateplení se izolant stane pevnou součástí budovy. Vata je k budově přilepena a přikotvena, čímž je zajištěna stabilita i při velkých tloušťkách izolace.

bottom of page